HDR fotografija,uopšteno

HDR fotografija

Šta je HDR fotografija

 

Koncept (HDR) High Dynamic Range fotografisanja je dobijanje slike sa proširenim opsegom tonova koji prevazilazi granice onoga što se može postići jednom ekspozicijom.

HDR ugrađen u fotoaparat

          HDR je sada ugrađen u fotoaparat za neke D-SLR i COOLPIX modele. Više slika se snima neposredno jedna za drugom. Te se slike zatim u fotoaparatu kombinuju u jednu sliku sa širokim opsegom tonova, od senki do istaknutih delova. Broj snimljenih slika se razlikuje u zavisnosti od modela fotoaparata. Neki fotoaparati takođe imaju različite nivoe kontrole kako bi se slika prilagodila vašim željama. Pogledajte korisničko uputstvo da biste saznali koje su opcije dostupne na vašem fotoaparatu.

HDR u postprodukciji pomoću softvera

          Postoje dva načina da se dobiju HDR slike pomoću softvera za postprodukciju. Prvi postupak podrazumeva snimanje više ekspozicija objekta (obično najmanje tri slike) sa iste tačke snimanja i njihovo kombinovanje u postprodukciji da bi se dobila jedna slika. Drugi metod podrazumeva korišćenje jedne slike koja se u postprodukciji zatim deli na više slika pa se dinamički opseg podešava da bi se naglasili različiti delovi slike. Te se slike nakon toga ponovo kombinuju da bi se dobila jedna slika. Dobijanje HDR slika od jedne slike ima više ograničenja jer opseg tonova nije tako fleksibilan kao rezultati koji se mogu postići sa slikama dobijenim na osnovu više ekspozicija. Prednost metoda u kojem se koristi jedna slika je u tome što on omogućava da napravite HDR slike objekata u pokretu.

          U okviru postprodukcionog procesa na raspolaganju su vam kontrole za prilagođavanje izgleda slike vašim željama. Te kontrole se razlikuju u zavisnosti od softvera koji koristite. Dve

 Pogled sa Malog mosta ka staroj šećerani u Sivcu
Pogled sa „Malog mosta“ u Sivcu,
fotografija bez HDR efekta
Pogled sa Malog mosta ka staroj šećerani u Sivcu,HDR fotografija
Pogled sa „Malog mosta“ u Sivcu,
HDR fotografija

najpopularnije softverske aplikacije za dobijanje HDR slika su Adobe Photoshop (CS2 ili novije verzije) i Photomatrix. Da biste saznali više detalja o njima, pogledajte odgovarajuće Veb lokacije.

         Pošto je dinamički opseg ljudskog oka mnogo veći nego kod digitalnog senzora, prednost koju HDR pruža fotografu je ta što se scene sa većim varijacijama ekspozicije između istaknutih delova i senki mogu snimiti na jednu sliku. Uobičajeno bi te velike varijacije značile da se slika eksponira tako da budu snimljene ili informacije o istaknutim delovima (čime se gube detalji u oblastima senke) ili informacije o senci (čime se gube detalji u oblastima istaknutih delova). Kombinovanjem niza slika različitih ekspozicija završena HDR slika kombinuje sve informacije sadržane u oblastima istaknutih delova i oblastima senke da bi se napravila jedna slika sa mnogo širim dinamičkim opsegom.

Mogu li da snimam HDR fotografije pomoću svog fotoaparata i postoje li neka podešavanja koja bi trebalo da uzmem u obzir prilikom pravljenja HDR slika?

              Prioritet blende je preporučeni režim snimanja za HDR fotografisanje više slika kako bi se obezbedilo da se otvor blende ne menja tokom svake ekspozicije. Ako se otvor blende podešava, dubinska oštrina će se promeniti na slikama, što će prouzrokovati zamućenost na delovima slike kada se kombinuje više slika. Svi Nikon DSLR fotoaparati mogu se koristiti za HDR fotografisanje jer imaju režim prioriteta blende. Nekoliko modela COOLPIX fotoaparata takođe ima opciju prioriteta blende. Snimanje NEF ili NRW (RAW) datoteka će vam omogućiti najveću fleksibilnost u postprodukciji i pomoći će vam da dobijete najbolje rezultate. Neki DSLR modeli imaju opciju za snimanje 12-bitnih ili 14-bitnih NEF datoteka, koja će vam dat

          Pošto se mora izmeriti raspodela svetline u celom kadru da bi se ostvarilo optimalno izračunavanje ekspozicije, preporučuje se snimanje korišćenjem matričnog merenja. Kada se koristi merenje sa prioritetom u centru ili merenje u tački, svetlina se ne meri u delovima kadra koji nisu obuhvaćeni merenjem. Kao rezultat se mogu dobiti HDR slike koje nisu optimalne.i više tonalnih informacija i time veću fleksibilnost na konačnoj slici.

         Ako snimate više ekspozicija za HDR fotografije biće vam potreban stativ kako biste obezbedili da pogled ostane isti za svaku sliku. Braketiranje ekspozicije može da pomogne da se izbegne slučajno pomeranje fotoaparata prilikom snimanja sledeće slike u nizu, a daljinskim otpuštanjem zatvarača će se takođe izbeći slučajno drmusanje fotoaparata. Izbor podešavanja ekspozicije koju ćete koristiti zavisi od prirode objekta snimanja. Kao polaznu tačku preporučili bismo 1 ili 2 zaustavljanja sa obe strane osnovne ekspozicije. Ako vaša slika podrazumeva fotografisanje ljudi, možete da odaberete manje varijacije, kao što su 1/3 ili 1/2 razlike zaustavljanja. Efekat HDR-a na tonove kože može da rezultira neprirodnim izgledom, iako se i to može upotrebiti kao jedan efekat.

          Dve opcije koje bi obavezno trebalo da budu isključene kada snimate HDR slike su Active D-Lighting i Auto ISO. Nemaju svi DSLR fotoaparati ove dve opcije, ali ako su dostupne i aktivne tokom snimanja, obaviće podešavanja ekspozicije koje će kompenzovati uslove snimanja, što se ne zahteva u slučaju HDR fotografisanja. Kod HDR-a je važno da vi snimate širok dinamički opseg, umesto da dozvolite fotoaparatu da kontroliše ekspoziciju i automatski uravnotežava uslove osvetljenja.

(izvor teksta : nikoneurope-sr.custhelp.com)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.